Nieuwjaarsdiner 2

Dit is het algemene Tau discussieforum

Moderators: Joost van der Kraan, Pieter Teunissen, Justin van den Hurk

Post Reply
User avatar
Daan
Posts: 325
Joined: Sun 27 Feb, 2011, 18:20

Nieuwjaarsdiner 2

Post by Daan »

Heren,

Er is een nieuwe recensie van het Nieuwjaarsdiner geschreven, dit keer door alle aspirant leden:

Uitmuntend, Excellent, Konings, Buitengewoon… Zomaar een verzameling woorden welke zeker van toepassing waren op het Nieuwjaarsdiner van Rhetoricadispuut Tau dat plaats vond op 2 april jongstleden. Jaar op jaar wordt er door de chef-koks getracht de voorafgaande jaren te overtreffen. Dit jaar waren het de Chefs Jenneskens, Wismans en Eggermont die de uitdaging aandurfden om de strijd met de elementen in de keuken aan te gaan. Gewapend met koksmes, pollepel en snijplank en geassisteerd door wat hulpjes hebben deze heren twee dagen in de keuken gestaan om een exquise diner op tafel te zetten.

Het thema van het diner was groenten. Natuurlijk waren de chefs de dierlijke producten niet vergeten en waren ook deze ruimschoots aanwezig. Nadat iedereen was gearriveerd, kon het diner aanvangen. Het diner startte met een amuse bestaande uit een anijs champignon gevuld met een risotto met verschillende kruiden. Het vleugje anijs werd erg goed gedetecteerd door de vele smaakpapillen in ieders mond en in combinatie met de licht bruisende prosecco was dit zeker een goede binnenkomer.

Na de amuse was het de beurt aan de verse tonijn om ieders smaakzintuig een vreugde dansje te laten doen. Chef Eggermont liet zien erg vaardig het koksmes te hanteren, dit resulteerde in kleine, gelijke stukjes tonijn die erg goed uitkwamen in het tartaartje. De krachtige soja/sesam dressing was een uitstekende keuze om bij het tartaartje te serveren. Het geheel werd subliem afgegarneerd met de niet zo heel bekende kapper appeltjes en een fruitige rosé.

Als derde gang stond een romige soep van aardpeer met knolselderij op het menu. Natuurlijk kon er geen vlees ontbreken dus werd er een heerlijke uit Friesland afkomstige gekonfijte eend aan toegevoegd. Het geheel werd afgemaakt met steranijsolie en citroenzeste, het vleugje anijs met het ietwat zuursige van de citroenzeste maakte het geheel helemaal af. Voeg daar nog de prachtige rode wijn aan toe en er hoeft niets meer gezegd te worden.

Hoewel de kleine wijzer de twaalf al geruime tijd was gepasseerd, ging het diner rustig verder met het hoofdgerecht. De kruidige en volle rode wijn die bij de soep werd geïntroduceerd kon ook prachtig gecombineerd worden met het rosé gegaarde lam uit de oven. Dus zo geschiedde. Een koolrabistamppot met honing en lente-ui zorgde voor de broodnodige vitamine groenten. Afgaande op het uiterlijk van het geheel kon dit gerecht er niet slechter uit voort komen. Doch liefde gaat door de maag en ook al liep het water menigeen letterlijk al uit de mond, er moest nog steeds geproefd worden! Met het mes werd het eerste stukje lam gesneden, met de vork werd het in combinatie met de stamppot naar de mond gebracht. De eerste hap was een feit. Even was het stil, iedereen was één en al grijns. Nog nooit had een stukje lam zo goed gesmaakt! Het was dan ook zonde dat het bord zich niet steeds automatisch vulde zoals bij Jezus en de vijf broden en twee vissen.

Als dessert werd een ambachtelijke carpaccio van verse ananas en passievrucht ijs geserveerd. Deze werd gegarneerd met een prachtige koriandersaus. De uren arbeid van de hulpjes was niet voor niets want het geheel was subliem, elk stukje ananas was perfect. Een heerlijke dessertwijn maakte het fruitige plaatje helemaal compleet.

Na deze heerlijke avond werd er nog een afzakkertje genomen in de plaatselijke uitgaansgelegenheid: Stratums eind. De avond van het Nieuwjaarsdiner mag met recht een topavond genoemd worden, het eten was perfect en de ambiance geweldig. We zijn daarom zeer vereerd dat wij mee hebben mogen helpen aan deze avond.
User avatar
Johan
lid
Posts: 654
Joined: Tue 16 Mar, 2010, 22:46
Contact:

Post by Johan »

Dit begint erop te lijken. #vork
User avatar
Nuit
lid
Posts: 417
Joined: Sun 25 Feb, 2007, 17:54
Location: Eindhoven

Post by Nuit »

User avatar
Vandorp
lid
Posts: 1001
Joined: Sun 04 Apr, 2004, 13:55
Location: Eindhoven
Contact:

Post by Vandorp »

Nuit wrote:Weg om legging
Goed punt. Ik kom bijna niet door die recensie heen door de vele fouten met het spatiegebruik. Het wordt wel lastig om de feut om deze reden niet toe te laten tot het dispuut, want er zijn ook leden die er regelmatig een potje van maken als het om spaties gaat.
User avatar
Joerik
lid
Posts: 627
Joined: Wed 01 Dec, 2004, 11:03
Location: Houston, TX
Contact:

Post by Joerik »

spaties zijn over rated... #knipoog
User avatar
Eggie
lid
Posts: 709
Joined: Wed 28 Feb, 2007, 22:44
Location: Eindhoven

Post by Eggie »

Klinkt als een leuke avond
Post Reply